Tuesday, March 9, 2010

hak melayu terus dipersoal..

uitm terus terusan diasak oleh si komunis sepet..jika kita baca ruangan rencana dalam utusan malaysia hari ini si komunis sepet terus mempersoalkan kedudukan universiti itu.

mereka mempersoalkan kemasukan ke uitm yang hanya dibuka untuk orang melayu dan bumiputra sahaja..sedangkan terdapat lebih dari 20 ipta lain yang menawarkan tempat pada mereka..belum dikira lagi dengan ipts2 milik swasta yang kebanyakkanya dikuasai mereka.

slogan 1 malaysia dijadikan modal dalam menghentam uitm..kalau benar mereka mahukan kesamarataan hapuskan sahaja sekolah vernakular dan satukan semua dalam sekolah kebangsaan..selepas itu baru kita bincang isu kesamarataan..

mengenai isu lambakan graduan melayu di malaysia..mengapa isu ini timbul..bagi saya isu ini timbul kerana kebanyakkan syarikat swasta yang dikuasai komunis mata sepet ini menghalang kemasukan graduan-graduan ini kedalam alam pekerjaan dengan pelbagai syarat dan permintaan.."chinese speaking only" adalah slogan utama jika kita lihat pada iklan-iklan permohonan kerja mereka..secara halus lagi jika kita perhatikan di pulau pinang umpamanya iklan kerja kosong terus di cetak dan di iklan dalan bahasa cina..

isu pembinaan kampus baru uitm diseluruh negara turut ditimbulkan...mengapakah mereka terlalu takut dengan uitm..mengapa mereka terlalu takut dengan pertambahan intelek melayu di negara ini..adakah kerana dengan pertambahan intelek melayu ini tembelang si komunis sepet akan pecah dan seterusnya menyedarkan orang melyu dari terus kayu di bumi sendiri..

harapan saya pada pejuang-pejuang melayu ialah janganlah kita gadaikan maruah dan hak melayu kerana kuasa yang sementara...

(artikel dipetik dari ruangan rencana utusan malaysia 10/3/2010)
UiTM dan keistimewaan bumiputera

SEORANG penulis, Khoo Yuang Loong menulis mengenai keistimewaan Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang dibuka hanya kepada kaum bumiputera dan orang Melayu.

Artikel itu disiarkan menerusi ruangan perbincangan umum di akhbar China Press bertarikh 9 Mac lalu.

Menurut beliau, UiTM boleh dikatakan universiti ‘misteri’ kerana ia tidak dibuka kepada mana-mana pelajar kaum lain. Orang ramai juga tidak tahu apa yang di dalamnya dan bagaimana ia berfungsi.

Kita hanya mendengar universiti ini mempunyai peralatan canggih dan tenaga pengajar yang berpengalaman. Di situlah benteng dan kubu kuat melahirkan intelek Melayu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, UiTM adalah kebanggaan orang Melayu, ia adalah aset penting bangsa dan tidak boleh dibuka kepada kaum lain.

‘‘Setiap hari Perdana Menteri mempromosikan konsep 1Malaysia, menekanka sumber negara diberi sama rata kepada rakyat. Tetapi apabila ia tidak dibuka kepada orang lain, ia menunjukkan betapa pentingnya universiti itu kepada orang Melayu. Kaum lain langsung tidak berpeluang memasuki universiti itu bagi mengecapi sumber yang dikatakan dibahagi sama rata itu,” tulis Yuan Loong.

Beliau menulis lagi, dalam masa setahun setengah, enam buah lagi kampus UiTM akan dibuka dan menempatkan kira-kira 200,000 orang pelajar. Universiti awam ketika ini memuatkan kira-kira 60 peratus pelajar bumiputera.

Dengan penambahan kampus UiTM, dalam beberapa tahun akan menambah lambakan graduan Melayu di pasaran. Kaum bukan bumiputera yang tidak dapat memasuki universiti ini, ke mana mereka akan ditempatkan dan pergi?

No comments: