Wednesday, August 26, 2009

AL-FATIHAH...

KEMBALINYA KE RAHMATULLAH SENATOR PROF DR ISMAIL SALLEH..

biar jasa jadi kenangan...

MCA setel.. mic..umno????

hari ini sudah pasti penuh di dada akhbar nasional dan juga akhbar2 cina mengenai pemecatan chua soi lek dari mca..

perkara ini sudah memang dijangka sejak lama dulu..
siapa yang tidak tahu mengenai perseteruan antara chua soi lek dan presiden mca sekarang ong tee keat..

satu langkah yang berani yang diambil oleh presiden mca tersebut bagi mengurangkan liabiliti dalam MCA...imej MCA sekarang yang terok dibelasah oleh DAP mungkin dapat dikurangkan..pemberontakan ahli MCA yang menyokong chua soi lek mungkin akan berlaku dalam MCA..tetapi ini tidak dapat di elakkan bagi menyelesaikan masalh dalaman MCA..

apa yang saya ramalkan kemungkinan besar beliau akan menyertai PKR seperti mana yang dilakukan beberapa pemimpin MCA dan MIC sebelum ini..
kemungkinan juga PKR akan menambah satu kerusi parlimen jika anak chua soi lek iaitu chua tee yong (mp labis) menyertai bapa beliau..

trend ini dapat kita lihat sejak pru 2008 lg..
sebagai contoh bekas ketua wanita MCA (kalau tak silap) datin paduka tan yee keuw mantan adun bandar klang telah mnyertai pkr setelah gagal mendapat tempat sebagai calon dalam pru 2008..alasan beliau ialah beliau ingin berkhidmat untuk rakyat dan parti yang memerlukannya..

apa yang saya tunggu sekarang ialah MAJOR OVERHAUL yang patut dilakukan oleh UMNO dan MIC jika mahu sokongan rakyat kembali pada mereka..

Tuesday, August 25, 2009

MELAYU DAH LAYU (melayu hamPAS and PKR)

Lirik Layu - Malique

Aku lihat layu dalam Melayu
Aku pasti bukan aku seorang saja yang nampak
Ada juga bercadang bertanya tuan punya
Tapi bercampur risau dengan tak tergamak
Nanti dikata tak bersyukur, dikata tak sedar diri
Jadi aku menyendiri, memerhati dan akhirnya mengakui
Yang kita sendiri
Membiarkan bunga raya melayu ke kanan
Dan dibiar bunga tak cantik mekar di kiri

Aku lihat layu dalam Melayu
Tanah air kita yang punya
Kita siram, kita baja tapi angin api kita lupa
Mereka merancang masa menjilat bangsa

13 harimau bertukar menjadi mangsa
Kita lupa nenek moyang kaya-raya
Jangan sekali-kali digadai harta-bendanya

Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu

Takkan Melayu hilang di dunia
Ya… tapi apa guna tak hilang di dunia
Kalau kewujudan tidak dirasa
Petah berbahasa kudrat tak berjasa
Orang berbudi kita hanya tahu merasa
Selalu lari bila dirapat
Selalu malu bila soalan diaju
Selalu segan memberi pendapat
Rela mengikut dari meneraju
Belum nyanyi sudah bersorak
Suka berjanji dalam borak
Bukan kata tak ada otak
Cuma tak berfikir di luar kotak

Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu

Aku jadi sayu
Bunga menangis dia mendayu
Mahu jadi cantik tetapi ragu
Aku merayu
Bangunlah semula hidup kembali
Jangan tunggu matahari mati
Cepatlah mekar sebelum terlerai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

PENYAMUN SUDAH MENANG...

taktik kotor yang digunakan hamPAS berjaya..
menabur fitnah..
meruntuhkan rumah tangga..
mengunakan majlis peguam..
mengunakan samseng..
dan tak lupa juga hantu hamPAS..
janji sorga yang ditabur tok nujum nikcy ajes juga disambut..

inilah dia minda melayu yang layu..
layu dijajah oleh pengkhianat bangsa..
disokong oleh bangsa penipu dan samseng..

apa lagi nak dikata..
semua dah jadi..
lepas ini kalau banjir..
kalau ribut..
hatta jalan berlubang sekalipun..
tak perlu minta pada BN..
itukan gula2 bak kata penjuboq..
hiduplah anda wahai penduduk permatang pasir seperti anda berada di tahun 60'an dulu..
kemajuan yang dijanji ditolak untuk angan2 sorga dari sekor tok nujum..

Monday, August 24, 2009

N34 LUNAS...

seperti yang diperkatakan oleh Yb Zulkifli Nordin (kulim bandar bahru) juak2 pakatan haram perlulah menghormati keptusan yang dilakukan ileh saudara radzhi salleh ini..

saudara zul pon ada kata pakatan jangan hipokrit..
dulu masa adun parit lompat pi belah sana mereka terima dengan gembira dan palu kompang dan berkata inilah demokrasi..
tapi bila adun parit u-turn dan 3 adun depa isytihar jadi bebas mereka kata adun ini tiada integriti dan dibayar oleh BN...

kalau dah orang sendiri pun tegur perangai depa ini kita tak boleh kate ape lah..
ini dah memang menunjukkan yang pakatan haram ini memang tak boleh di harap..
apabila sesuatu keputusan memihak pada mereka..
itu demokrasi kata mereka..
tapi bila keputusan itu tidak memihak mereka..
ini konspirasi BN kata mereka..

percayalah kata aku..
kalau hamPAS tewas hari ini..
perkara pertama yang mereka akan palu ialah pasal pengundi hantu..
dan juga SPR digunakan oleh BN..
dan jika mereka menang..
mereka akan kata..
itu kehendak rakyat..
terima kasih SPR..
demokrasi terlaksana..

kepala butoh depa lah..
itu semua tok nujum nik ajes dengan anWAR al-juboq yang ajar..
apa pun..kita tunggu dan lihat..

N34 LUNAS...Semalam sahabat saya YB Mohd. Razhi Salleh (Ahli Dewan Undangan Negeri N.34 Lunas) mengumumkan keluar daripada PKR dan menjadi ADUN Bebas.
Secara rasminya beliau menyatakan tidak dapat lagi menyokong kepimpinan PKR yang "perjuangan nya tidak lagi saperti perjuangan asal".
Bagaimanapun, YB Razhi mengekalkan kedudukan sebagai Ahli Exco Kerajaan Negeri Kedah sebagai Exco Pelancongan dan Sumber Manusia memandangkan perlantikan beliau sebagai Exco dibuat oleh Sultan Kedah dan hanya Baginda yang boleh menentukan kedudukan YB Razhi.
Tindakan YB Razhi telah membawa spekulasi yang pelbagai. Ada yang menuduh beliau mempunyai masalah disiplin, ada yang mendakwa YB Razhi gagal menjalankan tugas portfolio exco beliau, ada yang menyatakan kerana beliau disiasat oleh SPRM, malahan ada yang memfitnah menyatakan YB Razhi menerima sogokan daripada UMNO (tadi saya dimaklum kononnya jumlah sogokan adalah RM4 juta!). Termasuk ada desakan menuntut YB Razhi meletakkan jawatan sebagai ADUN Lunas!
Saya mengambil sikap memahami tindakan YB Razhi yang sejak daripada awal kemenangan pada 08 Mac 2008 telah membangkitkan beberapa isu yang beliau rasakan serius dan perlu tindakan segera. Saya yakin tindakan yang diambil oleh YB Razhi adalah atas dasar prinsip dan bukan kerana masalah disiplin, siasatan SPRM, ataupun sogokan. Apatah lagi fitnah jahat yang menyatakan ianya berkaitan masalah wanita.
Saya ingin menegur rakan-rakan dalam PKR termasuk daripada Pakatan supaya jangan cepat memfitnah, membuat tuduhan liar dan menuding jari. Ingatlah setiap jari yang kita tuding kepada orang, tiga jari lagi menuding kepada kita.
Kalau kita menuduh YB Razhi konon tidak berdisiplin, saya melihat YB Razhi antara Exco yang sangat komited dan berdedikasi dengan amanah yang diberikan. Malahan awal-awal lagi beliau telah memanggil mesyuarat dengan pihak perhotelan yang terlibat di Pulau Langkawi kerana beliau mahu memberi jaminan kepada para penguasaha hotel antarabangsa di Langkawi bahawa Kerajaan pimpinan PAS Kedah tidak akan mengambil tindakan drastik yang boleh menjejaskan industri pelancongan khususnya di Langkawi. Ini kerana beliau menyedari industri perhotelan di Langkawi merupakan permata industri pelancongan bukan sahaja bagi Kedah, malahan bagi negara.
Malah beliau merancang untuk menjadikan Langkawi khususnya dan Kedah amnya sebagai kawasan pelancongan "syariah compliance" dan "halal tourism", demi untuk menarik pelancong khususnya dari Asia Barat yang semakin meningkat dan merupakan "economic tourist". Beliau sendiri telah pergi membuat lawatan kerja ke Dubai dan lain-lain tempat di timur Tengah. Beliau sangat menaruh minat dengan konsep "halal hotel" yang dilaksanakan oleh pengurusan Hotel De Palma, Ampang Selangor yang katanya memenuhi cita-cita beliau untuk melaksanakan "halal tourism" di Kedah. Beberapa pertemuan dan perbincangan telah diadakan dengan pihak pengurusan hotel De Palma untuk mempelajari konsep "syariah compliance hotel" ini.
Satu masalah serius yang difikirkan oleh YB Razhi ialah mengenai perpecahan umat Islam dan orang Melayu di Malaysia, yang semakin ketara sejak pilihanraya 08 Mac 2008. Beliau antara orang paling sedih apabila Kerajaan PAS diugut oleh wakil tunggal DAP dalam DUN Kedah dalam isu penutupan pusat penyembelihan babi di Kg. Berjaya, Alor Setar. Beliau sangat teringin melihat pemimpin-pemimpin Melayu Islam daripada PAS, PKR dan UMNO duduk semeja untuk mencari kata sepakat demi ukhwah Islamiyyah dan maruah agama yang makin tercabar. Malahan beliau pernah memberitahu cita-citanya agar dapat Tuan Guru Haji Hadi, Dato Seri Anwar duduk berbincang dan bermuzakarah bersama dengan Pak Lah (PM masa itu).
Selain itu, YB Razhi juga menghadapi masalah untuk menyelenggara dan memantau kawasan DUN Lunas. Ini adalah kerana kami ADUN dan MP daripada Pakatan di Kedah, khususnya daripada PKR tidak mendapat sebarang bantuan atau peruntukkan kewangan untuk menjaga kawasan masing-masing. Kami bergantung sepenuhnya kepada elaun dan pendapatan sebagai ADUN dan MP. Ini ditambah pulak dengan masalah dalaman, jentera dan cabang PKR di Padang Serai yang tak habis-habis dilanda masalah dalaman. Termasuk ketiadaan kerjasama daripada beberapa orang pimpinan tempatan.
Walaupun YB Razhi menerima sokongan penuh Ketua Bahagian dan AJK PKR kawasan, namun terdapat segelintir pimpinan tempatan yang kerana keangkuhan dan ego masing-masing enggan mengiktiraf kepimpinan kawasan. Sebab itu saya tidak hairan apabila Pemangku Ketua Bahagian Sdr. Jamaluddin Abu Hassan berserta beberapa ratus ahli PKR cabang Padang Serai menyokong tindakan YB Razhi dan turut bersama beliau mengisytiharkan keluar daripada PKR.
Seperkara yang akhir-akhir ini sangat merisaukan YB Razhi ialah apabila ada persepsi timbul seolah-olah PKR khususnya, dan Pakatan Rakyat amnya sudah mula dikongkong oleh sekumpulan mereka yang mempunyai agenda tersendiri yang boleh menghakis dan mencabar kedudukan Islam dan bangsa Melayu. Mungkin persepsi beliau silap atau tidak, namun itulah yang beliau rasakan.
Apapun, saya menghormati keputusan sahabat saya YB Razhi. Saya seru rakan-rakan lain dalam PKR dan Pakatan supaya menghormati pendirian beliau. Sebagai pejuang hak asasi manusia, sepatutnya kita menjadi orang pertama menmghormati keputusan beliau kerana itu adalah hak asasi beliau untuk memilih dan menentukan parti mana yang beliau mahu sertai. Saya berpendapat desakan menyuruh beliau mengosongkan kerusi DUN Lunas hanya kerana beliau memilih untuk tidak bersama dengan PKR adalah satu desakan yang bercanggah dengan pendirian Pakatan Rakyat yang menghormati, malahan kekadang sampai mempertuhankan prinsip hak asasi manusia. Ini jelas apabila YB Dato Nasaruddin (BN-Parit) memilih meninggalkan UMNO dan menyertai PKR, tapi lepas tu buat u-turn balik), kita tidak pulak mendesak beliau mengosongkan kerusi DUN Parit, sebaliknya kita telah berkompang sakan menyambut "penghijrahan" beliau. Jangan kerana terkena batang hidung kita sendiri maka kita kata ianya salah, tapi bila membawa faedah kepada kita baru jadi betul. Call a spade a spade-yang benar tetap benar walaupun pahit bagi kita.
Melainkan kita ini pengamal fahaman double-standard, saya berpendapat pendirian kita mesti istiqamah dan konsisten. Kalau kita boleh terima YB Dato Nasaruddin dahulu, mengapa kita tidak boleh menghormati keputusan YB Razhi. Jangan kerana terkena batang hidung kita sendiri maka kita kata ianya salah dan tidak betul, tetapi bila membawa menafaat dan faedah kepada kita baru jadi betul. "Call a spade a spade". Yang hak tetap hak walaupun pahit untuk kita menerimanya. Pada saya, sepatutnya apa yang terjadi memberikan kita peluang dan ruang untuk mencerminkan diri kita dan memperbaiki kelemahan yang ada.
Saya mengucapkan selamat maju jaya kepada YB Razhi. Semoga ALLAH memberikan beliau petunjuk dan kekuatan dalam perjuangan beliau untuk Islam dan ummatnya, insyallah. Kepada YB Sdr. Razhi, mungkin beliau perlu menimbang untuk menyertai jemaah yang ada, dan dalam pertimbangan itu, jangan lupa kepada PAS, insyallah!
Wassalam.
Zulkifli Bin Noordin

SUMBER:http://zul4kulim.blogspot.com/

PRK PERMATANG PASIR..SELAMAT MENGUNDI!tinggal beberapa jam saje lagi waktu berkempen akan tamat..
esok pengundi2 di dun permatang pasir akan keluar mengundi...
adalah diharapkan mereka membuat pilihan untuk masa depan yang lebih baik..

pada juak2 hamPAS bertaubat lah dan mohon keampunan dari Allah pada bulan yang mulia ini..
aku taulah tok nujum nik ajes dah kata hangpa sume ahli sorga kan..
tapi dosa hangpa semua fitnah dan hancurkan rumah tangga rohaizat tu belom settle lagi..

ingatlah..
pilih yang terbaik untuk masa depan anak cucu kita..
bukan untuk masa depan sekor mangkuk yang nak jadi p.m<<>>
selamat mengundi pada anda semua!!